Uz Svjetski dan zaštite okoliša – masovno odbacivanje jednokatnih plastičnih predmeta

05.06.2018. 21:52

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja, dok se danima ranije održavaju razne prigodne manifestacije diljem svijeta. Ove godine počeo je sa atraktivnom kampanjom UN-a u čijem se središtu pozornosti nalazi poznati glumac, Arnold Schwarzenegger. Osim što u videu pokazuje kako lomi plastičnu žlicu i odbacuje istu, on obećava da će se ubuduće služiti samo metalnim priborom za jelo. Riječ je o globalnom izazovu “Beat Plastic Pollution” koji su, pod motom: “Ako ne možeš ponovo upotrijebiti, odbij” lansirali Ujedinjeni Narodi povodom Svjetskog dana zaštite. Cilj je projekta pozvati ljude na odbacivanje jednokratnih plastičnih predmeta, a time sačuvati okoliš od otpada teško razgradive plastike koja je svuda oko nas.

Nakon popularnog Ice Bucket Challenge-a, na društvenim mrežama novi izazov pokreće Arnold Schwarzenegger. Očekivano je da će se ta akcija proširiti kroz cijelu godinu, jer UN na zabavan način upozorava na globalni problem zagađivanja oceana plastikom. Čak je napravljena aplikacija koja omogućuje svima da pokažu sebe kako odbacuju plastične čaše ili bilo koji komad napravljen od plastike, koji se samo jednom upotrijebi i odbaci. Nema sumnje da će izazov prihvatiti poznati ekološki activist i filmska zvijezda, Leonardo DiCaprio, kojega je Schwarzenegger slijedećeg nominirao da odbaci plastičnu žlicu.

Na taj način, Svjetski dan zaštite okoliša okuplja milijune i poziva na akciju u borbi protiv jednog od velikih ekoloških izazova našeg vremena. Dobro osmišljena tema nas poziva da napravimo promjene u našem svakodnevnom životu kako bi smanjili veliku zagađenost plastikom.

Bitka s plastičnim otpadom koji završava u dubinama oceana i tu trajno ostaje trujući morski život, već je uvelike uzela maha posljednjih godina. Kako su plastični predmeti jeftini i praktični nemoguće ih je izbaciti iz svakodnevnog života. Zato se počelo s onima koji su najmasovniji, plastičnim vrećicama i jednokratnom čašama, bocama i ostalim predmetima. Neke zemlje poput Italije, od početka ove godine potpuno su zabranile prodaju plastičnih vrećica.

Europska komisija predstavila je nedavno prijedlog direktive o plastici za jednokratnu upotrebu. Kako bi se smanjilo zagađenje, EU želi zabraniti proizvode poput jednokratnih pribora za jelo, plastičnih štapića za uši, plastičnu ambalažu za hranu, plastične čaše i boce, najlonske vrećice, ambalažu koja se koristi, primjerice, za pakiranje čipsa, a i bomboni se ne bi trebali više umatani u najlon. Mnogi proizvodi poput vlažnih maramica ili higijenskih uložaka morat će imati posebnu deklaraciju i upute o neškodljivom skladištenju.

U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30 posto prikuplja radi recikliranja. U svijetu plastika čini 85 posto otpada na plažama.

I velike svjetske korporacije koje pakiraju svoje proizvode u plastičnu ambalažu počele su sa inovacijama kako bi smanjili količinu plastičnog otpada. Velika sportska natjecanja također su mjesta gdje je potrebno uvesti restrikcije za jednokratnu upotrebu plastičnih boca i čaša.Tako je poznati teniski turnir Wimbledon ove godine zabranio plastične slamčice. Umjesto toga koristit će se slamke za recikliranje papira. Tijekom Wimbledona proda se stotine tisuća pića, većina u plastičnim čašama s poklopcima i slamkom. U Britaniji popularne slamčice, počeli su napuštati mnogi trgovački lanci i restorani, jer su one među deset najčešćih predmeta pronađenih tijekom čišćenja plaža. I velike europske metropole počele su graditi fontane s pitkom vodom za stanovništvo i brojne turiste, tako da se barem jedna kupljena boca flaširane vode puni tijekom dana na javnim fontanama, a ne svaki put kupuje nova i odbacuje u otpad.