Nove endemske vrste dobivaju imena po zvijezdama ekološkog aktivizma

13.05.2018. 21:56

Skupina malezijskih znanstvenika odlučila je nazvati novu vrstu vodenih kornjaša koje su otkrili u udaljenom bazenu otoka Borneo imenom – Grouvellinus leonardodicaprioi prema slavnom glumcu i ekološkom aktivistu Leonardu DiCapriju. Sićušni žohar nije nimalo atraktivan, ali pasionirani ekolog DiCaprio cijeni tu novu počast toliko da je čak na Facebooku promijenio svoju profilnu sliku i stavio novopronađenog, endemskog žohara. Znanstvenici su time htjeli istaknuti kako je čak i najmanje stvorenje važno u promicanju ekološke svijesti i smanjenju gubitka bioraznolikosti. Vrsta Grouvellinus leonardodicaprioi opisana je nedavno u radu objavljenom 30. travnja 2018. u časopisu ZooKeys.

Svjetski mediji i milijunska vojska sljedbenika koja prati ekološke objave Leonarda DiCaprija na društvenim mrežama, sve su pretvorili u duhovitu konverzaciju, uz komentare da je nekada bolje izgledao. Prošlog kolovoza, najavljeno je da će Leonardo DiCaprio u filmu utjeloviti legendarnog Leonarda da Vincija. Uloga je sasvim prikladna, budući da ta dva umjetnika imaju mnogo više zajedničkog od samoga imena. Dok je Da Vinci bio posvećen proučavanju prirode, uključujući botaniku, fosile i anatomiju, danas je DiCaprio planetarno poznat u svojoj posvećenosti ekologiji i klimatskim promjenama. Producenti se nadaju da takav autentičan spoj sigurno vodi prema novom Oscaru.

No, slavni glumac i zvijezda ekološkog aktivizma, nije jedini po kojemu znanstvenici daju imena novim, rijetkim pronađenim vrstama.

Deset vrsta je dobilo ime po 44. američkom predsjedniku, uključujući vrstu lišajeva, dva pauka, kubansku pčelu i najslikovitiju od svih – ribu koraljnog grebena koja se naziva Tosanoides obama. Može se naći samo u vodama oko morskog nacionalnog parka Papahānaumokuāka, uz havajski arhipelag. Narančasta ribica pronađena je u dubini od 300 metara u vodama parka i jedina je riba poznata da živi samo unutar nacionalnog parka Havaji, netaknute prostranosti koraljnih grebena i šuma u kojima žive milijuni morskih ptica, ugroženih kornjača, tuljana i više od 7.000 vrsta. Vrsta je otkrivena u lipnju 2016. tijekom istraživanja u Kure Atoll, najsjevernijem koraljnom otoku na svijetu. Duboki vodeni grebeni, među draguljima Papahānaumokuākee, imaju posebnu biološku raznolikost – 17 rodova i 22 vrste koje se pojavljuju samo na sjeverozapadu havajskih otoka, dajući Kure Atollu najveću stopu endemizma na moru,  ikada zabilježenu.

Znanstvenici su mislili da je prikladno nazvati ovu ribu, u rodu Tosanoides po Obami, nakon što je 2016. godine,  tada predsjednik Barack Obama, znatno proširio Papahānaumokuākea i stvorio najveći zaštićeni dio tla i vode na Zemlji, područje, otprilike dvostruko veće od Teksasa. Osim ekoloških zasluga za Havaje, Obami nikako nije mogla izmaknuti počast da ribicu nazovu njegovim imenom, jer je i njen izgled presudio. Naime, mužjakova prepoznatljiva boja leđne peraje, kružna crvena mrlja s plavom bojom, toliko je znanstvenike podsjetila na logo Obamine izborne kampanje da dvojbe nije bilo. Obama je naravno, počašćen time i ponosno pokazuje uokvirenu sliku narančaste ribe koja nosi njegovo ime.

Znanstvenici su iznenadili i mega popularnu pjevačicu Beyonce koja nikada, naravno nije čula za kukca pronađenog u Australiji. Kukac nazvan Scaptia beyonceae, čak je nametnik, ali vrijedan u oprašivanju raznih biljaka. Ima jedinstvenu gustu, zlatnu dlaku na trbuhu što je zadužene za nazivlja podsjetilo na čuvene izvedbe slavne Beyonce.

Međunarodna komisija za zoološku nomenklaturu, dozvoljava da razne vrste dobiju imena po ljudima, uključujući zaslužne slavne osobe. Kao i priliku onima koji daju imena novim endemima, da se u svemu tome malo zabave i izazovu  pažnju na malena, neugledna stvorenja, ali koja imaju svoju mjesto u bioraznolikosti prirodnog eko sustava.