Uprava JANAF-a na 5. Međunarodnom energetskom forumu – INTERENEF

23.07.2021. 16:30

Zagreb – Uprava JANAF-a d.d., predsjednik Uprave mr.sc. Stjepan Adanić i član Uprave Vladislav Veselica, sudjelovala je 23. srpnja 2021. godine na 5. jubilarnom Međunarodnom energetskom forumu – INTERENEF u Splitu. Ovogodišnji Forum, u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, održan je na temu „Energetska politika EU i demokracija energije“.

Okupljenima se pozdravnim govorom, među ostalima, obratio i predsjednik Uprave mr.sc. Stjepan Adanić koji je istaknuo važnost ovakvih skupova koji su mjesto razmjene iskustava i dobivanje što boljeg uvida u trenutna kretanja na području energetike u Europskoj uniji, ali i na globalnoj razini. Predsjednik Uprave mr.sc. Adanić u svom obraćanju osvrnuo se na poslovanja JANAF-a te na njegovu stratešku važnost za Republiku Hrvatsku i činjenicu da poslovanje JANAF-a predstavlja jednu od okosnica hrvatske energetske neovisnosti. Također, najavio je diverzifikaciju poslovanja JANAF-a u zelenu ekonomiju i niskougljičnu energetsku tranziciju temeljenu na smjernicama energetske strategije Vlade Republike Hrvatske i Zelenog plana Europske unije. 

U sklopu Foruma održana su četiri panela u sklopu koji se raspravljalo o novoj viziji razvoja EU temeljenoj na čistoj energiji i klimatskoj neutralnosti do 2050., energetskom i geopolitičkom projektu Sjeverni tok 2 i različitim perspektivama tog energetskog projekta te o važnosti uključivanja glasa naroda koji treba ravnopravno sudjelovati na tržištima energetskog sektora u kojem danas dominiraju korporacije i geopolitika.