Svjetski dan zaštite okoliša obilježen u Eko-školi "Ivana Kukuljevića" u Sisku

06.06.2013. 12:12

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša bila je posvećena boljem upravljanju proizvodnjom i korištenjem hrane pod nazivom "Razmišljaj-jedi-očuvaj", a njegova glavna poruka je smanjiti stvaranje otpada od hrane odnosno bacanje hrane i na taj način zaštititi okoliš.

Utjecaj neiskorištene i bačene hrane na okoliš je značajan: gnojiva i pesticidi koji se koriste u proizvodnji bespotrebno su iskorišteni, više se goriva iskoristi za prijevoz, više je hrane koja se raspada čime se proizvede više metana – jednog od najštetnijeg stakleničkog plina koji značajno doprinosi globalnom zatopljenju. Upravo je proizvodnja hrane na globalnoj razini odgovorna za 30% emisija stakleničkih plinova.

Budući da je Osnovna škola "Ivana Kukuljevića" u Sisku nedavno dobila zlatni certifikat i time stekla trajni status Međunarodne Eko-škole njezini su učenici već odavno upoznati sa  aktivnostima kojima sami mogu pomoći u zaštiti okoliša te su sa zanimanjem razgledali fotografije i sudjelovali u prigodnom predavanju koje je održano od strane JANAF-ovog stručnjaka za zaštitu okoliša.

Inače, podvodni Foto maraton pokrenuli su članovi RK "Roniti se mora", a na njega se sa svojim fotografijama ove godine prijavilo 60 natjecatelja iz sedam zemalja, koji su svojim fotografijama pokušali promatraču približili svu ljepotu i bogatstvo podvodnog svijeta.