Potpisan ugovor o izgradnji spremnika na Terminalu Žitnjak

16.04.2013. 12:16

Slavonski Brod - JANAF d.d. i konzorcij predvođen Đuro Đaković Holdingom d.d., a koji čine još društva ĐĐ Proizvodnja opreme d.o.o., ĐĐ Elektromont d.d., ĐĐ Specijalna vozila d.d., Montmontaža-oprema d.o.o., Viadukt d.d. i Monting d.o.o. potpisali su danas, 16. travnja 2013. godine, ugovor o izgradnji pet novih spremnika za naftne derivate na Terminalu Žitnjak. Svečano potpisivanje ugovora održano je u prostorijama Đuro Đaković Holdinga u Slavonskom Brodu, a nazočio mu je i ministar gospodarstva RH, Ivan Vrdoljak koji je izrazio zadovoljstvo nastavkom poslovne suradnje dvije kompanije te činjenicom da i domaće kompanije mogu u potpunosti realizirati zahtjevne i vrlo specifične poslove gradnje i montaže, čime se pojačava pozitivan efekt pokrenutog investicijskog ciklusa na domaće gospodarstvo.

Ministar Vrdoljak naglasio je kako su ulaganja i sigurnost opskrbe prioriteti Vlade i Ministarstva gospodarstva, a kada je riječ o dvije domaće tvrtke koje i Ugovorom, koji su danas potpisale, ispunjavaju te ciljeve, zadovoljstvo je još i veće. Sigurnost opskrbe je ne samo važna, nego ključna za kupce energije jer to jamči kvalitetnu opskrbu uz razumnu cijenu i zadovoljstvo građana, a za državu to znači stabilnost razvoja gospodarstva, neometan rad ustanova, ali i ispunjavanje zakonskih odredbi o čuvanju obveznih zaliha nafte i naftnih derivata. Odlična suradnja, sinergija i ostvarivanje planiranih investicija dvije tvrtke u pretežito državnom vlasništvu, pokazatelj su kako se i državnom imovinom može upravljati na razborit i kvalitetan način, a ujedno i ostvariti svi ciljevi. Također, prema riječima ministra upravo ovakvi projekti, uz projekte privatnog sektora, su ono što je Hrvatskoj potrebno kako bi što prije izašla iz krize i ostvarila gospodarski rast.

Predsjednik Uprave JANAF-a, dr.sc. Dragan Kovačević, ovom je prigodom izrazio zadovoljstvo što je domaći konzorcij predvođen Đuro Đaković Holdingom izvođač radova u ovoj JANAF-ovoj investiciji za I. fazu dogradnje Terminala Žitnjak s pet spremnika za naftne derivate ukupnog kapaciteta 100.000 m3. Iznos investicije izgradnje spremnika je 118.361.159,59 kn, a ukupna investicija za I. fazu dogradnje iznosi 130 milijuna kuna te se završetak očekuje u prvoj polovici 2014. godine. Ukupna ulaganja JANAF-a u 2013. i 2014. godini na Terminalu Žitnjak planirana su u iznosu 204,2 mil. kuna. Dio od tih ukupnih ulaganja, bit će i investicije u opremu i infrastrukturu kojom se postiže visoki ekološki i sigurnosni stupanj zaštite okoliša i sigurnosti. Po završetku rekonstrukcije i dogradnje, Terminal Žitnjak će postati suvremen i moderan terminal opremljen u skladu s najvišim tehničko-tehnološkim standardima za skladištenje naftnih derivata kako za obvezne državne zalihe, tako i za komercijalne svrhe.

Nadalje, ova JANAF-ova ulaganja i sam značaj Projekta skladištenja derivata nafte na Terminalu Žitnjak donose benefite užoj i široj gospodarskoj i društvenoj zajednici i to - tvrtkama koje sudjeluju u izgradnji objekata, poduzetnicima-trgovcima koji skladište i skladištit će derivate, tvrtkama koje će prevoziti derivate, tvrtkama koje će održavati objekte, tvrtkama dobavljačima robe i usluga, lokalnoj zajednici i komunalnim poduzećima, državi te posredno i neposredno utječe na zapošljavanje.

Prema riječima Vladimira Kovačevića, predsjednika Uprave Đuro Đaković Holdinga, potpisivanje ovog ugovora nastavak je dugogodišnjeg partnerstva i dobre suradnje između JANAF-a i Đuro Đaković Holdinga, čije je višegodišnje iskustvo u izgradnji spremnika pridonijelo odluci da se posao izgradnje novih spremnika na Terminalu Žitnjak povjeri upravo konzorciju koji ima snage i znanja u okupljanju domaćih tvrtki na realizaciji zahtjevnih projekata. Partneri u konzorciju su tvrtke koje su više desetljeća prisutne na EU tržištima, no bez obzira na tu činjenicu intenzivna globalizacija traži dodatno povezivanje i ovaj projekt je jedan od odgovora na taj zahtjev. Đuro Đaković se u svim svojim divizijama želi nastaviti razvijati upravo kao snažan integrator kapaciteta domaćih tvrtki u realizaciji poslova, kako u zemlji tako i na inozemnim tržištima. Temelj za to su stručnost, brojne reference, kvalitetni kontakti na brojnim inozemnim tržištima, financijski potencijal potreban za realizaciju i najvećih poslova, a od ovih dana i certifikat integriranog sustava upravljanja kvalitetom i zaštitom okoliša, koji jamči usklađenost standarda kvalitete proizvodnje i upravljanja na razini čitave Đuro Đaković grupe, istaknuo je Vladimir Kovačević.