JANAF ugovorio nove poslove s češkim Unipetrolom

27.02.2019. 13:20

Zagreb – Na godišnjoj konferenciji IP Week u Londonu sastali su se predsjednik Uprave JANAF d.d. dr.sc. Dragan Kovačević i generalni direktor Unipetrola Krzysztof Zdziarski te potpisali novi Ugovor o poslovnim aktivnostima kojima JANAF d.d. otvara nova međunarodna tržišta. 

Ugovor predstavlja novu aktivnost JANAF-a d.d. u međunarodnom poslovnom okruženju te novi iskorak kompanije kao strateškog čimbenika te nezaobilaznog partnera za naftni biznis na karti srednje i istočne Europe. 

Jadranski naftovod (Adria Pipeline) predstavlja opciju za Češku i čitavu središnju Europu za daljnje jačanje sigurnosti opskrbe jer pruža alternativu u slučaju bilo kojeg prekida u opskrbi iz naftovoda Družba ili u slučaju podbačaja kapaciteta putem izrazito korištenog TAL naftovoda. Kako bi pokrenuli transport sirove nafte putem sustava Jadranskog naftovoda prema Češkoj, jedino što trebamo je zaključiti sporazume o transportu s našim mađarskim i slovačkim partnerima kroz [čije zemlje] prolazi trasa naftovoda. Vjerujemo da ćemo uskoro zaključiti pregovore s obzirom da je stabilnost prostora središnje Europe glavni cilj svih dionika“, izjavio je Krzysztof Zdziarski, generalni direktor Unipetrola.

U Češkoj, Unipetrol upravlja radom dviju rafinerija – jedna u Litvínovu i druga u Kralupy nad Vltavou. Njihov ukupni godišnji nominalni kapacitet proizvodnje iznosi 8,7 milijuna tona sirove nafte. Jadranski naftovod (Adria pipeline) može se koristi za opskrbu sirovom naftom kako rafinerije u Kralupy-u, tako i rafinerije u Litvínovu. Prošle godine, količina sirove nafte koju je Unipetrol preradio iznosila je 7,6 milijuna tona.

JANAF kao strateška nacionalna kompanija izrasla je u vrlo aktivnog i značajnog regionalnog faktora na području srednje i istočne Europe te ovim novim ugovorom jača gospodarski položaj Republike Hrvatske. Naravno, sve to trebalo bi dovesti do zadržavanja kontinuiteta dobrih poslovnih rezultata što je sigurna putanja koju bi i druge kompanije u Hrvatskoj trebale slijediti”, izjavio je dr.sc. Dragan Kovačević, predsjednik Uprave.