Djelatnik JANAF-a Boris Grković izradio za Papu repliku slike Majke Božje od Kamenitih vrata i gotički križ

03.06.2011. 10:03

Zagreb – U povodu apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja 2011. godine, djelatniku JANAF-a d.d. Borisu Grkoviću pripala je iznimna čast da za papu Benedikta XVI. izradi repliku slike Majke Božje od Kamenitih vrata. Slika će se u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića darovati Sv. Ocu prilikom Večernje, koja će se slaviti u nedjelju, 5. lipnja 2011. godine u 17 sati u zagrebačkoj katedrali.

„Neočekivani poziv da se napravi Gospa od Kamenitih vrata za Sv. Oca Benedikta XVI. došao je prije mjesec dana i uz početne nepoznanice bilo je gotovo nestvarno preuzeti odgovornost za izradu u takvom roku“, rekao je Boris Grković dodavši kako to za njega predstavlja iznimnu čast te je s ponosom i umjetničkim žarom prionuo umjetničkom stvaranju. Razumijevanjem Uprave JANAF-a omogućeno mu je, kako je istaknuo, da sve konzultacije i mjerenja, koja su potrebna za pripremu i početak rada, izvrši u kratkom roku.

„Ovo nije moje prvo umjetničko djelo darovano Sv. Ocu. Naime, prilikom posjeta pape Ivana Pavla II. 1994. godine Hrvatskoj, izradio sam ikonu Bogorodica s djetetom, izvorno rad Jurja Čulinovića koji se čuva u franjevačkom samostanu sv. Lovre u Šibeniku iz 1490.-1500. godine, koja je predana Sv. Ocu na Kaptolu“, istaknuo je Grković.

Također, Grković je izradio za apostolski pohod Sv. Oca Benedikta XVI. i gotički križ, koji će biti na oltaru u tijeku bdijenja Sv. Oca s mladima u subotu, 4. lipnja 2011. godine na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

JANAF-ov djelatnik Grković već se gotovo 40 godina bavi u slobodno vrijeme ikonopisom s motivima Bogorodice s djetetom te mu je želja da, prema uzorima starih hrvatskih madonera, napravi zbirku Bogorodica s djetetom koje se nalaze diljem naše obale.

S tajnama ovog zanata upoznao se kao osnovnoškolac u Restauratorskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Splitu. Od majstora restauracije Filipa Dobroševića dobio je prve upute i savjete o materijalima i postupcima koji se koriste u restauratorskom poslu, a kako je i majstorovo slobodno vrijeme bilo ispunjeno slikanjem ikona, tako se i Boris okušao u samostalnom stvaranju. Intenzivan umjetnički rad nastavio se tijekom 40 godina, s kraćim pauzama, a rezultirao je održavanjem 16 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Njegove ikone darovane su, između ostalog, i vicekancelaru Republike Austrije Aloisu Mocku, nunciju Giuliu Einaudiu, prvom austrijskom veleposlaniku Andrerasu Berlakovichu, karmelskom samostanu u zagrebačkim Remetama i dr. Nadalje, svoje znanje prenosi i na mlađe naraštaje održavši 2002. godine ikonopisne konzultacije u samostanu sestara franjevki od Bezgrešne u Zagrebu te je 2004./2005. godine održao dvosemestralni kolegij na zagrebačkom Katoličko-bogoslovnom fakultetu pod nazivom „Osnove ikonopisa – teorija i praktični rad“.