Nacionalni parkovi i turizam- stotine milijuna kuna za opstanak eko sustava

19.07.2018. 21:39

Svaka turistička sezona otvara pitanja kako naše najveće bogatstvo, nacionalne parkove i parkove prirode, uspjeti očuvati, a istovremeno predstavljati turistima. Svakog ljeta aktualizira se problem sve masovnije posjećenosti Plitvičkih jezera, Slapova Krke i drugih nacionalnih parkova koji su počeli uvoditi mjere poput kontroliranih posjeta u jednom danu i internetskih prodaja ulaznica. Ali, bez velikih ulaganja, tehničke mjere nisu dovoljne da se postigne cilj-  ravnoteža ekološke održivosti i komercijalne djelatnosti.

Naime, Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja Europe po biološkoj raznolikosti, a prema europskoj ekološkoj mreži Natura 2020 ima oko 37 posto kopna koje je pod zaštitom. Toliki prostor treba znati očuvati, ali i potaknuti razvoj zelenog turizma. U proteklih šest godina 8 nacionalnih parkova  i 11 parkova prirode Hrvatske posjetilo je oko 17,4 milijuna turista, od čega samo prošle godine oko 4 milijuna turista. Svake godine raste broj posjetitelja u našim nacionalnim i parkovima prirode, pa su velika ulaganja neminovna. Na sreću, osiguran je novac iz EU fondova. Preko 130 milijuna kuna odobreno je  za realizaciju projekata koji pridonose zaštiti eko sustava, ali i unapređenju posjetiteljske infrastrukture u parkovima.

Fond za zaštitu okoliša ugovorio je još 18 projekata s ukupnom vrijednošću od 690 milijuna kuna, a radi se o planovima upravljanja zaštićenim područjima i posjetiteljima s naglašenom edukativnom funkcijom. Najveći projekti su oni u Parku prirode Papuk “Geo-info centar Voćin” od 77,2 milijuna kuna gdje će se, između ostalog, izgraditi posjetiteljski centar, te onaj adrenalinski u Parku prirode Velebit od 62,6 milijuna kuna gdje će biti obnovljen razrušeni motel i postavljena rasvjeta kao i dva projekta u NP Krki koji svaki vrijedi više od 84 milijuna kuna.

Jedini hrvatski parkovi koji su ostali bez infrastrukturnih projekata su NP Sjeverni Velebit i Plitvička jezera, no oni su već ranije dobro iskoristili fondove pa je njegova infrastrukturna osnova već izgrađena. Ipak, na Plitvicama će također doći do nekih inovacija poput zatvaranja ulaza nakon popunjenja kapaciteta i jednosmjernog kretanja po stazama tijekom srpnja i kolovoza.

Pametno i održivo upravljanje  jedini je ključ opstanka i atraktivnosti nacionalnih parkova koji će uvijek iznova privlačiti turiste iz cijelog svijeta koji žele vidjeti očuvane i jedinstvene eko sustave, kakve već imamo. Zato su i potrebna velika ulaganja, jer ni priroda ne može sama izdržati sve veći pritisak turista i ljubitelja prirode koji doista pristižu iz svakoga kutka svijeta.