David Attenborough – brojite leptire i time pomozite sebi i njima

27.07.2018. 21:34

Čuveni engleski prirodoslovac, David Attenborough iznenadio je svijet ovih dana neobičnom akcijom kojom poziva javnost da krene u najveće brojanje leptira na svijetu. Kada provodite vrijeme u prirodi, možete se odmoriti od suvremenog života, kaže David Attenborough.

Da je to rekao netko drugi, javnost bi akciju dočekala s podsmijehom. Ovako je njegov poziv naišao na zanimanje svjetske javnosti, jer ako je itko uspio unijeti u domove diljem svijeta nepoznati život divljine, onda je to svakako David Attenborough svojim dokumentarnim emisijama na BBC-iju. Pisao je scenarije i vodio emisije Život (Life) u kojima je sveobuhvatno istraživao biljni i životinjski svijet na planetu. Attenborough se smatra nacionalnim blagom u Velikoj Britaniji, a 2002. godine izabran je među 100 najvećih Britanaca. Danas ima 92 godine i još je aktivan, pa svijet želi čuti što ima za reći taj čovijek koji je život posvetio prirodi i njenom očuvanju.

Attenborough polazi od sebe i kaže da mu promatranje leptira u vrtu skrene misli s problema, a to je začinio tipičnim engleskim humorom, jer ove godine briga mu je „Brexit“, tj.izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Akcija treba upozoriti na veliko izumiranje vrsta leptira u zadnjih 40 godina. Velike vrućine i suše mogu biti katastrofalne,jer se biljke suše i insekti onda umiru zbog nedostatka hrane. Upravo se to dogodilo 1976. godine kada je zbog vrlo toplog ljeta čitava populacija leptira znatno pala. Organizacija „Očuvanje leptira” (Butterfly Conservation), koja organizira brojanje leptira, traži od građana koji sudjeluju u akciji da u tri tjedna pronađu i fotografiraju 17 vrsta leptira.

Osim skretanja pažnje javnosti na leptire, Attenborough navodi da vrijeme u prirodi nudi dragocijeno mjesto za disanje izvan stresa i napetosti modernog života.
“Neka od mojih najupečatljivijih iskustava dogodila su se kada sam jednostavno sjedio i gledao u prirodu koja živi gdje i ja”,rekao je za BBC. 

“Pozivam ljude da okrenu glave od gluposti, da sjednu na tiho mjesto gdje sija sunce i da broje leptire. To jednostavno zadovoljstvo gledanja leptira u vrtu je smirujuće za dušu i duh i dobro za sve nas”. Tako je poznati prirodoslovac pokušao motivirati ljude da okrenu oči prirodi koja je svuda oko njih, pomažući na taj način sebi i leptirima kao ugroženoj vrsti na zabavan i jedostavan način. Oko tri-četvrtine vrsti leptira je u opadanju, a pet vrsti je izumrlo u poslijednjih 150 godina. Leptiri su osjetljivi na klimatske promjene pa su one glavni uzrok promjene njihova broja. U svijetu je velik broj vrsta doveden do ruba opstanka.Na sve to treba upozoriti akcija Davida Attenbrougha i organizacije Butterfly Conservation.