Eko kutak

Naš blog o temama zaštite okoliša, održivog rasta i razvoja.

 • objavljeno: 26.12.2018. 11:28

  Pametni gradovi - u službi građana i okoliša

  Pametni gradovi nova su industrija modernog doba. Gradovi i njihova infrastruktura svakodnevno moraju ići u korak s vremenom i jednakom brzinom napredovati i rasti kako bi zadovoljili potrebe prosječnog svjetskog građanina. Činjenica je kako će do 2050. godine čak 70 posto populacije živjeti u gradovima, a to upućuje na zaključak da gradovi moraju postati što održiviji i samodostatni kako bi pružili kvalitetan život svojim građanima. Potrošnja električne energije, prijevoz, vodovod, odvoz smeća, kao i zbrinjavanje otpadnih voda infrastrukturni su problemi koji će dodatno rasti u godinama pred nama, dok se građani sve više osjećaju otuđeni jedni od drugih.

 • objavljeno: 27.07.2018. 21:34

  David Attenborough – brojite leptire i time pomozite sebi i njima

 • objavljeno: 19.07.2018. 21:47

  Moda u detox kampanji – kako se riješiti opasnih kemikalija

  Sedam godina nakon što je lansirana kampanja pod nazivom “Detox tekstilne industrije”, prvi rezultati pokazuju da je ta masovna industrija ozbiljno shvatila problem opasnih kemikalija koje se upotrebljavaju u proizvodnji. Uz toksičan proces proizvodnje, velikom proizvodnjom, brzom izmjenom modnih trendova i enormnim količinama odbačene odjeće, modna industrija postala je jedan od velikih ekoloških globalnih problema.

 • objavljeno: 19.07.2018. 21:39

  Nacionalni parkovi i turizam- stotine milijuna kuna za opstanak eko sustava

  Svaka turistička sezona otvara pitanja kako naše najveće bogatstvo, nacionalne parkove i parkove prirode, uspjeti očuvati, a istovremeno predstavljati turistima.

 • objavljeno: 30.06.2018. 21:50

  Zero Waste – može li se živjeti bez stvaranja otpada

  Je li uopće moguće živjeti, a ne stvarati nikav otpad?

 • objavljeno: 30.06.2018. 21:49

  Urbana ekologija - “zelene” novine iz kojih niče cvijeće

  Pojavom interneta i pametnih telefona, tiskane novine proživljavaju pravu agoniju. Tiraže su u padu, neki ugledni listovi i magazini prešli su samo na online formate. No, ima izdavača koji pokušavaju uhvatiti korak s vremenom, pa biti i ispred njega. Jedan od najpoznatijih japanskih dnevnika, The Mainichi, tiskao je poseban broj koji je različit od svega do sada viđenog, 100 % je biorazgradivi “zeleni” primjerak. Izdanje je objavljeno za “Dan zelenila” 4. svibnja, a većina članaka bila je o glavnim pitanjima zaštite okoliša. No, to nije ono što je ovo izdanje učinilo posebnim.

 • objavljeno: 21.06.2018. 21:50

  Klimatske promjene- zašto nam treba vječni led

  Dva pola, Sjeverni i Južni, najhladniji su dijelovi Zemlje na koja ljudska noga rijetko kroči.

 • objavljeno: 05.06.2018. 21:52

  Uz Svjetski dan zaštite okoliša – masovno odbacivanje jednokatnih plastičnih predmeta

  Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja, dok se danima ranije održavaju razne prigodne manifestacije diljem svijeta.

 • objavljeno: 29.05.2018. 21:54

  Ekologija se uči od malih nogu – 334 hrvatske ekoškole

  Edukacijom djece, od vrtića pa nadalje tijekom školovanja i odrastanja, stvaraju se dobre navike i podiže svijest o značaju čuvanja životne sredine.

 • objavljeno: 23.05.2018. 21:55

  Bitka protiv plastičnog otpada – od enzima do tenisica

  Znanstvenici su nedavno objavili istraživanje koje bi moglo uvesti revoluciju u razgradnji plastičnih boca i općenito plastike, glavne ekološke pošasti novoga doba

 • objavljeno: 23.05.2018. 21:54

  Jadranski otoci – osjetljivi ekosustavi

  U vrijeme turističke sezone kada jadranske otoke privremeno nastanjuje puno više novih, nego što ima autohtonih stanovnika tijekom godine, briga za ekološki opstanak otoka postaje izraženija.

 • objavljeno: 13.05.2018. 21:56

  Nove endemske vrste dobivaju imena po zvijezdama ekološkog aktivizma

  Skupina malezijskih znanstvenika odlučila je nazvati novu vrstu vodenih kornjaša koje su otkrili u udaljenom bazenu otoka Borneo imenom – Grouvellinus leonardodicaprioi prema slavnom glumcu i ekološkom aktivistu Leonardu DiCapriju.