Održana 3. JANAF-ova međunarodna konferencija „Energetske strategije - izazovi za naftne kompanije“

05.12.2017. 19:08

Zagreb 3. JANAF-ova međunarodna konferencija pod nazivom „Energetske strategije - izazovi za naftne kompanije“, koja je ove godine okupila više od dvije stotine uzvanika, održana je danas 5. prosinca 2017. godine.

Konferenciju je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić, kao izaslanik predsjednika Vlade RH gospodina Andreja Plenkovića, a nazočnima na konferenciji se obratio i ministar državne imovine, doc.dr.sc. Goran Marić. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici diplomatskog zbora, znanstvenih ustanova, stručne javnosti te predstavnici brojnih europskih naftnih kompanija kako bi razmijenili mišljenja, informacije i iskustva o energetskim strategijama kao i o najnovijim trendovima u globalnoj i europskoj naftnoj industriji.

Na otvaranju konferencije u ime organizatora nazočnima se obratio dr.sc. Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a, koji je, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da se radi o dosad najvećoj JANAF-ovoj konferenciji, istaknuo kako je zajednički cilj svih sudionika doprinijeti sigurnosti opskrbe energijom uz implementaciju energetsko-klimatskih i gospodarskih strategija država Jugoistočne i Srednjoistočne Europe, a ovakav oblik međunarodne suradnje je upravo idealna prigoda za predstavljanje novih strategija i projekata koje naftne kompanije planiraju razvijati u nadolazećem razdoblju. Također, naglasio je kako se dobrom poslovnom politikom i ulaganjem u dogradnju i modernizaciju JANAF-ovog Terminala Omišalj stvara novo jako opskrbno energetsko središte na Mediteranu - Adriatic spot tržište.

Ministar državne imovine, doc.dr.sc. Goran Marić istaknuo je kako Ministarstvo državne imovine prati rad, način upravljanja i razvoj JANAF-a kroz poticanje strateške infrastrukture u cestovnim, željezničkim i plovnim putovima te time poslovanje JANAF-a podiže na višu razinu, dok je ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić naglasio kako su planovi Republike Hrvatske u području energetike usmjereni na potpuno iskorištavanje resursa koje Republika Hrvatska ima kako bi postigla što je moguće veći stupanj energetske neovisnosti.

Također, ministar Ćorić istaknuo je JANAF, kao jednog od ključnih dionika energetskog sektora u Hrvatskoj koji će i u narednom razdoblju igrati nezaobilaznu ulogu u kreiranju hrvatske energetske budućnosti.