Obilježavanje Dana planeta Zemlje u Slavonskom Brodu

26.04.2010. 09:19

Slavonski Brod – U želji da kao društveno odgovorna tvrtka koja je od početka svoje djelatnosti izuzetno dobro surađivala s lokalnim zajednicama, JANAF d.d. zajedno sa tvrtkama Hrvatske šume i Hrvatske vode, organizirao je danas, 26. travnja 2010. godine, prigodni program povodom 40. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje u Dječjem vrtiću „Kosjenka“ u Slavonskom Brodu.

Nažalost, provedba prigodnog programa bila je onemogućena od strane predstavnika Grada Slavonskog Broda, jednostranim prikazom situacije tj. prozivanjem JANAF-a kao onečiščivaća zraka u Slavonskom Brodu. Uz prisutnost medija, bez mogućnosti dijaloga, predstavnici JANAF-a bili su izloženi napadima, nekorektnim odnosom, nestručnim i neargumentiranim zahtjevima prema Upravi Društva.

Izričito naglašavamo kako je osnovna djelatnost JADRANSKOG NAFTOVODA, dioničkog društva isključivo i samo transport nafte i skladištenje nafte i naftnih derivata a ne prerada istih, pa tako sporno onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu nije rezultat JANAF-ove djelatnosti.

Rješavanje problema prekograničnog onečišćenja zraka je u nadležnosti državnih tijela uprave Republike Hrvatske koje dogovorno s tijelima druge države (Republike Srpske, BiH) dogovaraju način i postupak provedbe umanjivanja ili otklanjanja mogućih prekograničnih utjecaja postrojenja Rafinerije Bosanski Brod na okoliš Slavonskog Broda. Temeljem odredbi Zakona o zaštiti okoliša (NN 110/07) i provedbenih propisa rješava se nastali problem kao i obvezatnost i pravo pristupa informacijama o istom.

Kod rješavanja problema treba uzeti u obzir i odredbe važećih Međunarodnih ugovora, Konvencija i Protokola o kakvoći zraka kao i odredbe Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica.

Sukladno svemu navedenom zahtjevi predstavnika Grada Slavonskog Broda prema JANAF-u, kao Društvu u većinskom državnom vlasništvu, nisu zakonski utemeljeni, predstavljaju zamjenu teza odgovornosti i u konačnosti upitnog su motiva.

Izražavamo iskreno žaljenje vezano uz onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu i ukazujemo na potrebu ispravnog, stručnog i zakonski utemeljenog načina rješavanja aktualnog problema.