Na Terminalu Omišalj izvedena pokazana vježba u slučaju izlijevanja nafte iz tankera

14.11.2007. 13:31

U sklopu godišnjeg sastanaka Mediteranske grupe naftne industrije – MOIG, Jadranski naftovod izveo je danas, 14, studenoga 2007. godine, na Terminalu Omišalj na otoku Krku vježbu za slučaj iznenadnog događaja prilikom iskrcaja nafte iz tankera. Vatrogasna postrojba i tehnološko osoblje JANAF-a, u suradnji s Lučkom upravom Rijeka i Dezinsekcijom Rijeka, prikazali su operativne i tehničke mjere zaštite ljudi, okoliša i imovine u slučaju iznenadnog izlijevanja nafte, požara ili drugog incidenta prilikom operacije prekrcaja nafte.

Cilj vježbe bila je provjera spremnosti i obučenosti sudionika za provedbu mjera i postupaka u slučaju akcidenta, a sukladno planovima intervencija u zaštiti okoliša i zaštiti od požara. Taktička pretpostavka akcidenta sadržavala je mogućnost da je prilikom iskrcaja nafte iz tankera, došlo do propuštanja na istakačkoj ruci uz izlijevanje po moru i naknadno zapaljenje. Prikazane su tehničke mjere zaštite i gašenja požara bacačima pjene, te naknadne mjere sanacije mora i okoliša korištenjem absorbirajućih sredstava i postavljanjem plutajuće zaštitne brane i pumpi koje ukljanjaju sloj nafte s površine. Također, je uključena „zračna barijera“, koja zatvara omišaljski zaljev. Ta barijera dužine je 900 m, te je kao takva najduža na svijetu.

JANAF d.d. prvi put je od 12. do 15. studenoga 2007. godine domaćin godišnjeg sastanka Mediteranske grupe naftne industrije (MOIG - Mediterranean Oil Industry Group). Naftne industrije, koje se nalaze na području Mediterana, djeluju od 1995. godine pod okriljem MOIG-a, a JANAF d.d. stalni je član od 2003. godine. Glavni ciljevi MOIG-a su poticanje regionalne suradnje između industrija i predstavnika vlada mediteranske regije, razmjena informacija, stručnjaka i opreme u slučaju iznenadnog događaja, te obuka članova sukladno uvjetima Svjetske pomorske organizacije.