Ministar Vrdoljak pustio u rad nove spremnike na JANAF-ovom Terminalu Sisak

12.11.2013. 16:23

Sisak – Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pustio je danas, 12. studenog 2013. godine u rad pet novoizgrađenih spremnika za skladištenje sirove nafte na JANAF-ovom Terminalu Sisak. Tim je završena druga faza Projekta Rekonstrukcije–dogradnje rezervoarskog prostora Terminala Sisak, koji tako učvršćuje svoju poziciju strateškog terminala za diverzifikaciju i sigurnost opskrbe naftom rafinerija u Hrvatskoj i državama jugoistočne i srednje Europe.

JANAF d.d. je u navedenu investiciju do sada uložio ukupno oko 414 milijuna kuna. Gradnja pet novih spremnika izvodila se u dvije faze. Prvu fazu gradnje dva spremnika izvodio je domaći konzorcij predvođen tvrtkom Đuro Đaković, a drugu fazu gradnje tri spremnika za potrebe skladištenja državnih obveznih zaliha izvodio je također domaći konzorcij predvođen tvrtkom Montmontaža. Pojedinačni kapacitet novoizgrađenih spremnika je 80.000 m3 te je njihovom izgradnjom ukupni kapacitet spremnika za naftu na Terminalu Sisak povećan na 500.000 m3.

Ovim se zapravo završava veći dio Projekta Rekonstrukcije–dogradnja rezervoarskog prostora Terminala Sisak koji obuhvaća gradnju sedam novih spremnika, s ukupnim kapacitetom do 560.000 m3 i pripadajućom infrastrukturom za potrebe skladištenja obveznih zaliha (HANDA-e), reverzibilnog transporta i komercijalnog skladištenja.

"Ulaganja i sigurnost energetske opskrbe, prioriteti su Vlade i Ministarstva gospodarstva.

Sigurnost opskrbe je ne samo važna, nego ključna za kupce energije jer to jamči kvalitetnu opskrbu, najjeftiniju cijenu energenata, zadovoljstvo građana i poduzetnika te za državu stabilnost razvoja gospodarstva, neometan rad ustanova, ali i ispunjavanje zakonskih odredbi o čuvanju obveznih zaliha nafte i naftnih derivata.

Izgradnju pet novih spremnika, namijenjenih za skladištenje obveznih zaliha nafte koje su u funkciji sigurnosti opskrbe u kriznim situacijama, a što je realizirano temeljem obveza iz zakonodavstva i propisa EU i RH, izvodili su domaći konzorciji.

Odlična suradnja, sinergija i ostvarivanje planiranih investicija u tvrtkama u pretežito državnom vlasništvu, pokazatelj su kako se i državnom imovinom može upravljati na razborit i kvalitetan način, a ujedno i ostvariti svi ciljevi.

Često to znam isticati, ali ponovit ću, da su upravo projekti poput ovoga, dobar primjer kako treba raditi. Želim naglasiti da puno očekujem i od privatnog sektora, jer samo sinergija privatnog i javnog sektora može nam osigurati ono što nam je potrebno kako bi što prije izašli iz krize i ostvarili gospodarski rast", izjavio je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

"JANAF-ove investicije obuhvaćaju izgradnju dodatnih spremničkih kapaciteta, budući da dosadašnji nisu zadovoljavali potrebe transporta i sigurnosti opskrbe. Puštanjem u rad ovih spremnika omogućava se skladištenje obveznih zaliha nafte (za potrebe HANDA-e) te je jedan je od preduvjeta za omogućavanje reverzibilnog odnosno dvosmjernog transporta nafte na relaciji Sisak-Omišalj, a sve to u cilju povećanja pouzdanosti i sigurnosti transporta te sigurnosti opskrbe naftom Hrvatske i država jugoistočne i srednje Europe", izjavio je dr.sc. Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a.