JANAF s rekordnim poslovnim rezultatima – u prvih 9 mjeseci dobit povećana za 33%

28.10.2016. 16:01

Zagreb – JANAF d.d., dioničko društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, objavilo je danas 28. listopada 2016. godine, Nerevidirane konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujan 2016. godine.

U prvih 9 mjeseci 2016., JANAF d.d. je nastavio s ostvarivanjem rekordnih poslovnih rezultata s porastom ukupnih prihoda za 9,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te smanjenjem ukupnih rashoda za 3,9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Financijski pokazatelji Društva pokazuju iznadprosječne vrijednosti - koeficijent tekuće likvidnosti 9,8, koeficijent zaduženosti 0, koeficijent ekonomičnosti 1,76, stopa EBITDA 72,84%.

Od ukupno ostvarenih prihoda od temeljne djelatnosti u prvih 9 mjeseci 2016. godine, 69,8% ostvareno je od poslovanja s inozemnim kupcima. Sve to je rezultat porasta izvoza od 20% u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini.

Dobit iznosi 229,2 mil. kuna, što je porast dobiti za 33,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

JANAF-ov razvojni ciklus s investicijama od oko 1 milijarde kuna usmjeren je na razvoj spremničkih kapaciteta, postrojenja za poboljšavanje učinkovitosti operacija na Terminalima, objekata zaštite okoliša i sigurnosti te energetske učinkovitosti. U tijeku je izgradnja dva nova spremnika za skladištenje sirove nafte na Terminalu Omišalj te završetak projekta podmorskog naftovoda koji je dio projekta od zajedničkog interesa EU „Naftovodi JANAF Adria“, čija je svrha povećati sigurnost transporta i opskrbe potrošača naftom.