JANAF predao Crikveničku amforu Muzeju grada Crikvenice na trajnu posudbu

20.10.2011. 11:07

Omišalj – Upravitelj JANAF-ovog Terminala Omišalj, Bruno Janković, predao je danas, 20. listopada 2011. godine, jedinu dosad pronađenu cjelovitu Crikveničku amforu na trajnu posudbu Muzeju grada Crikvenice te je tim činom amfora zajedno sa ostalim pronađenim predmetima registrirana kao zbirka, odnosno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Naime, prije nekoliko godina u sklopu zaštitnih arheoloških istraživanja dijela antičke nekropole na prostoru JANAF-ovog Terminala Omišalj na položaju Kurilovo, pronađeno je nekoliko predmeta među kojima najznačajnije mjesto zauzima upravo Crikvenička amfora.

Pronađena amfora proizvedena je u crikveničkoj radionici tijekom 1. stoljeća n.e. i predstavlja prvi pronađeni cjeloviti primjerak amfore tip Crikvenica. Riječ je manjoj amfori ravnog dna koja je služila za transport vina, a razvila se kao lokalna inačica amfore tip Forlimpopoli iz Italije. Višegodišnjim arheološkim istraživanjima na prostoru Crikvenice koje vrši Institut za arheologiju iz Zagreba, utvrđeno je postojanje velike radionice koja je svojim proizvodnim asortimanom od građevinske keramike, kućanske keramike preko amfora snabdijevala prostor rimske provincije Liburnije tijekom 1. i 2. stoljeća n.e. U istraživanjima navedene radionice nisu pronađeni cjeloviti primjerci amfore tip Crikvenica te je time amfora s JANAF-ovog Terminala Omišalj jedina dosad pronađena cjelovita amfora tog tipa koja je dospjela u antički grad Fulfinum i bila položena u grob na Kurilovu.

Pronađena amfora predstavlja važno saznanje u proučavanju antičke trgovine i proizvodnje na prostoru Hrvatskog primorja i Kvarnera. Prepoznavši kulturološku vrijednost ovog otkrića za grad Crikvenicu JANAF je odlučio amforu dati Muzeju grada Crikvenice na trajnu posudbu kako bi ona mogla biti dostupna i široj javnosti. Prva velika prigoda za javno predstavljanje Crikveničke amfore bit će drugi Međunarodni arheološki kolokvij koji će se održati krajem listopada u Crikvenici.