JANAF povećao dobit za 6% – ostvarena dobit 295 milijuna kuna

30.10.2019. 15:29

Zagreb – JANAF d.d., kao Društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, objavio je danas, 30. listopada 2019. godine Nerevidirane konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2019. godine.

U prvih devet mjeseci 2019. godine, JANAF nastavlja poslovanje s trendom rasta te su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 557,9 mil. kuna, što je uvećanje za gotovo 4%. U navedenom razdoblju ostvarena je bruto dobit u iznosu od 294,9 mil. kuna i neto dobit u iznosu od 241,8 mil. kuna, što je za 6% više u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini.

Gotovo 67% svojih prihoda iz temeljne djelatnosti JANAF je ostvario u poslovanju s inozemnim kupcima te time Društvo i nadalje potvrđuje svoju izvoznu orijentiranost i otvorenost prema inozemnim tržištima.

Financijski pokazatelji Društva iskazuju iznadprosječne vrijednosti – stopa EBITDA 73,22%, koeficijent ekonomičnosti 1,89 te koeficijent zaduženosti 0.

Također, u navedenom razdoblju JANAF je započeo novi investicijski ciklus početkom izgradnje dva nova spremnika za sirovu naftu veličine 80.000 m³ na Terminalu Sisak te investicije u prvih devet mjeseci ove godine iznose gotovo 250 mil. kuna.

„Trend nastavka rasta dobiti pokazatelj su odgovornog poslovanja, a formula za kontinuirano ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata su investicije, izvoz, smanjenje rashoda i ulaganje u zaposlenike. Takvim upravljanjem JANAF je postao nezaobilazni energetski čimbenik i izvan granica Europske unije i ovog dijela Europe, što je pokazalo i nedavno primanje JANAF-a u članstvo najutjecajnijeg Međunarodnog udruženja naftnih transportera (IAOT)“, istaknuo je predsjednik Uprave JANAF-a dr.sc. Dragan Kovačević.