JANAF d.d. prvi put domaćin godišnjeg sastanaka Mediteranske grupe naftne industrije - MOIG

11.11.2007. 13:37

JANAF d.d. prvi put je od 12. do 15. studenoga 2007. godine domaćin godišnjeg sastanka Mediteranske grupe naftne industrije (MOIG - Mediterranean Oil Industry Group). Naftne industrije, koje se nalaze na području Mediterana, djeluju od 1995. godine pod okriljem MOIG-a, a JANAF d.d. stalni je član od 2003. godine. Glavni ciljevi MOIG-a su poticanje regionalne suradnje između industrija i predstavnika vlada mediteranske regije, razmjena informacija, stručnjaka i opreme u slučaju iznenadnog događaja, te obuka članova sukladno uvjetima Svjetske pomorske organizacije.

Ovogodišnji sastanak MOIG-a, koji je započeo danas, 13. studenoga 2007. godine u hotelu The Regent Esplanade u Zagrebu, u znaku je regionalnog povezivanja i procijene rizika vezanih uz moguća onečišćenja mora. JANAF d.d. i Lučka uprava Rijeka u suradnji s Operativnim centrom Primorsko-goranske županije održali su prezentaciju o procijeni rizika i mjerama zaštite u slučaju iznenadnog onečišćenja mora, a predstavljeni su i projekti članica MOIG-a, resornih ministarstva i partnerskih institucija. Skupu nazoče predstavnici 20-tak vodećih naftnih kompanija i transportnih sustava te međunarodnih organizacija za zaštitu pomorskog okoliša, kao i predstavnika hrvatskih tvrtki i institucija vezanih za energetski sektor i očuvanje okoliša. U sklopu sastanka, u srijedu, 14. studenoga 2007. godine organiziran je posjet Terminalu Omišalj te će biti izvedena pokazna vježba.

Premda svojom površinom predstavlja tek oko 1% svjetskih morskih površina, procjenjuje se da oko 30% svjetskog pomorskog prometa prolazi kroz luke Mediterana. Također, procjenjuje se da godišnji transport nafte i naftnih derivata Mediteranom iznosi oko 400 milijuna tona.

Prema riječima Ridhe Dhaouia, predsjednika MOIG-a, vrijednost godišnjih susreta predstavnika struke leži u mogućnosti neposredne razmjene mišljenja, tehnologija i iskustva. – Cijelo područje Mediterana treba promatrati kao posebno osjetljivo područje koje je uz intenzivan pomorski promet i jedna od najposjećenijih svjetskih turističkih destinacija. Naftne rezerve na području Mediterana procjenjuju se na oko 6000 mil. tona, a gotovo 2/3 ukupne prozvodnje plasira se na EU tržišta s potencijalom rasta od gotovo 50% u idućih 18 godina. Uprkos pojedinačnim havarijama koje pretstavljaju ozbiljnu prijetnju okolišu, ostaje činjenica da su pomorski i kopneni prijevoz naftovodima, najsigurniji model transporta naftnih derivata. Stoga su naši napori usmjereni na jačanju suradnje industrija, struke i vlada članica, stvaranjem regionalne mreže kooridnatora u izvanrednim slučajevima izlijevanjima nafte u mediteranskim zemljama - zaključio je predsjednik MOIG-a.