4. međunarodna energetsko–naftna konferencija „Energetika i naftne kompanije u izazovima 21. stoljeća“

23.11.2018. 16:24

Zagreb – Ovogodišnja 4. međunarodna energetsko–naftna konferencija pod nazivom „Energetika i naftne kompanije u izazovima 21. stoljeća“ u organizaciji JANAF-a d.d. i Transnefta, a pod medijskim pokroviteljstvom poslovnog tjednika Lider, održana je 21. studenoga 2018. u hotelu Esplanade u Zagrebu.

Konferenciju je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić, a okupljenima su se obratili ministar državne imovine dr.sc. Goran Marić, predsjednik Uprave JANAF-a dr.sc. Dragan Kovačević te u ime predsjednika Uprave Transnefta Nikolaya Tokareva Sergey Kazanstev.

Pozdravljajući sve okupljene, predsjednik Uprave JANAF-a dr.sc. Dragan Kovačević naglasio je kako je JANAF-ova konferencija sad postala već tradicionalno mjesto susreta naftne, znanstvene i stručne javnosti na kojem se razmjenjuju mišljenja, informacije i iskustva o izazovima energetskog i naftnog tržišta.

„Bez pokretanja novih investicijskih ciklusa, Hrvatska će postati potpuno ovisna o uvozu energenata. Stoga smo mi u Ministarstvu naglasak stavili na energetske projekte, na revitalizaciju domaće proizvodnje te diversifikaciju opskrbnih pravaca. Naftna industrija je pod snažnim utjecajem globalnih geopolitičkih odnosa i u tom kontekstu Hrvatska može ostvariti svoju priliku u kojoj će kompanijama moći ponuditi i stabilno investicijsko okruženje“, istaknuo je ministar dr.sc. Tomislav Ćorić otvarajući konferenciju.

Ministar dr.sc. Goran Marić, koji je i predsjednik Skupštine JANAF-a, obraćajući se okupljenima je rekao: „Kad je riječ o energetici, nijedna država ne smije sebi dopustiti luksuz improvizacije, opuštenosti ili indiferentnosti. Naša znanja i uvidi moraju stalno biti svježi, recentni i anticipativni. Zato razumijem razloge i motivaciju ovog skupa i njegova domaćina, društva JANAF, hrvatskog međunarodnog transportnog naftnog sustava. Ako pogledamo trenutni trend intenziviranja proizvodnje svih glavnih svjetskih proizvođača nafte, a time i pad cijena sirove nafte, onda vidimo da nafta ostaje među primarnim izvorima energije. U svjetlu tog pokazatelja, Hrvatska kao država manjeg gospodarstva, govoreći tehnički, ostat će još dugo, uz plin, značajni potrošač nafte kao primarnog energenta. Stoga je bitno da u tom smislu pokažemo odgovornost, čiji će argument i pokazatelj biti postojanje zdrave i primjenjive strategije“.

Tijekom konferencije održano je više izlaganja te tri panela „Energetske strategije naftnih kompanija za 21. stoljeće“, „Uloga Jadranske regije u opskrbi Europe naftom i naftnim derivatima“ i „Energetske kompanije u realizaciji energetsko-klimatskog i gospodarskog razvoja“ uz aktivno sudjelovanje predstavnika istaknutih kompanija i konzultantskih kuća.

Konferencija je okupila više od 200 sudionika iz Hrvatske i inozemstva iz energetskoga, bankarskog, znanstvenog i stručnog sektora. Na konferenciji je bilo govora o izazovima energetskog i naftnog tržišta, niskougljičnoj strategiji razvoja, EU politici sigurnosti opskrbe energijom, pitanjima sigurnog transporta i opskrbe naftom te o sve složenijim uvjetima poslovanja naftnih kompanija, kao što su oštrija konkurencija, rast troškova, volatilnost cijena, održavanje profitabilnosti i drugo.

Više o konferenciji pogledajte ovdje.